top of page

Onderhoud

Periodiek onderhoud is een preventieve aangelegenheid. Dit betekent dat het instrument in goede, bespeelbare staat is en u deze conditie wilt behouden. Op die manier blijft een instrument betrouwbaar en wordt overmatige slijtage, door opbouw van vervuiling in bewegende delen, tot een minimum gereduceerd. Daarbij is een zuiver instrument hygiënisch en ziet er verzorgd uit.

Verder kent  "hout en koper" een belangrijk verschil.  Het merendeel van onderhoud aan een koperen instrument kan de bespelen zelf uitvoeren. Voor de houtblazers is het gebruik van de wisser na het spelen vrijwel het enige wat men zélf kan doen.

Een instrument aanbieden voor onderhoud is geen dagelijkse aangelegenheid voor de meeste musici. Daardoor kan er verwarring ontstaan over diverse termen van werkzaamheden aan uw instrument.

Om die reden heb ik een overzicht samengesteld van de gangbare termen en benamingen zoals ik deze gebruik;

Houten blaasinstrumenten

- Inspectie: Het bekijken van het instrument en de gebreken/aandachtspunten inventariseren.

- Sluitend maken: Bovenstaande handeling + kleppen en polsters richten op de toongaten om een zo gelijkmatige en solide afdichting te verkrijgen.

- Afstellen: Bovenstaande handelingen + het “op tijd zetten” van de applicatuur, zodat overbrengingen onderling correct samenwerken.

-Klein onderhoud: Bovenstaande handelingen + oliën van de applicatuur door toevoeging van olie op draai/scharnierpunten.

- Onderhoud: Bovenstaande handelingen + het gehele instrument demonteren. Assen, walsen, polsters (corpus en kleppen tegen meerprijs) (chemisch-) ultrasoon reinigen/poetsen. Waarnodig kurkjes, viltjes, polsters, veren vervangen. 

-Technische revisie: Bovenstaande handelingen + applicatuur vrij van speling maken. Assen en walsen, posten opnieuw passend maken en optioneel toongaten vlakken.

Algehele Revisie: Bovenstaande handelingen + alle polsters vervangen, resonantieplaatjes optimaliseren, alle kurk, vilt, viltbumpers, siliconen en/of teflon sheet vervangen/aanbrengen, bokaalkurk vernieuwen.


Koperen blaasinstrumenten


-Inspectie: Het bekijken van het instrument en de gebreken/aandachtspunten inventariseren.

-Reinigen: Het (chemisch-)ultrasoon reinigen van het instrument.

-Stempompen en coulissen ontdoen van oxidatie

-Ventielen gangbaar maken

-Ventielen/cilinders afstellen

-Waterklepkurkjes vervangen

-montage.

Veel periodiek onderhoud kan de koperblazer zelf uitvoeren.

Bij een gemiddeld gebruik is eenmaal in de 2 à 3 maanden doorspoelen en inwendig borstelen voldoende. Als de stempompen/coulissen regelmatig ingevet en bewogen wordt voorkomt u vastzitten.

Voor ieder  gebruik enkele druppels olie op de ventielen is van groot belang! Veel ventielen lopen immers ook zonder toevoeging hiervan prima, Dit is echter niet de enige functie.

Naast soepel lopen, zorgt het ook voor afdichting (dus een goed aansprekend instrument), en voorkomt  het daarbij tevens dat vuil zich kan hechten zodat slijtage wordt voorkomen! 



Uiteraard is de kwaliteit van de te gebruiken materialen zeer belangrijk. Zelf werk ik graag met de beste kwaliteit, daar dit merkbaar betere resultaten geeft. Uiteraard zijn andere kwaliteiten ook voorhanden én bespreekbaar.

bottom of page